Bejelentkezés
FODRASZ.HU

FODRÁSZ

fodrász

Info

FODRASZ.HU
/a_hajrol/index.html

AMIT A HAJRÓL TUDNI KELL

Magyaroszági vidéki és Budapesti fodrászok adatbázisa. Időpont foglalálsi lhetőség, referenciák képekkel, árakkal. Minden ami fodrászat, hajművészet.

Legújabb twittek

Keratinos tartós hajegyenesítés, hogy könnyen kezelhető, puha és szép hajad legyen :) Nálunk 2 fodrász csinálja, í… https://t.co/4SoZs5LIr7

holnap fodrász végre! :) elvileg csak a végéből vágatok kicsit, de szerintem majd meglátjuk :)

Hajónapló, 2020. augusztus 6. Csütörtök - ez már a sokadik nap a tengeren, de legalább már nem vagyok egy rák, mert… https://t.co/69ZLyAIziK

@Amuszkatal Irány a fodrász...💇‍♂️😊🤭

Hihetetlen, hogy nem sikerül fodrászt szerezni hétvégén. Oké, késön kezdtem neki,de baszki a barbacsi fodrász éveki… https://t.co/ISm55v6gFU

Lassan mindenki fodrasz lesz

@PGKroeger @NickyBouwers Finom felismerhetetlen ('szőke fodrász' nélkül).

tudom, hogy a fodrasz jobban levagna a hajam, de sztem turhetore tudom osszekontarkodni magamnak.

Fodrász mondta balcsi előtt kéne még barnára festi a hajam, mert egy ideig még ki fog kopni. Hááát jövőhéten tudok… https://t.co/0EdSbtVfkT

@_softsaturn Hát meg én tudom mennyi az a 1,5 centi, sok fodrász nem tudja, legutóbb meg azon nyúltam ki, hogy "jaj… https://t.co/G8UWYJz7wy

Írtam is a lányoknak. Leállás elején kell fodrászhoz és körmöshöz mennem, mert utána egyáltalán nem tudnék csak utá… https://t.co/J1so55KMER

Fodrász munkatárs (https://t.co/GxnE0Yg6kb.: 31446), Kaposvár - https://t.co/7VfbbIU6xh

🙂Ilyen egy kreatív fodrász a mostani pandémiás helyzetben! https://t.co/M1jutkdtb7

Fodrász 💇‍♀️ :: Figyu, a dolgod hogy érts a hajakhoz. ☺️❤️ A lényeg hogy legyél kreatív és ügyes, a többi már jön m… https://t.co/hSyWcdVTeZ

Keresés

A mai ember haja csak csekély maradványa a valamikori elődeinek egész testét fedő pompás szőrzetének. Az emberiség fejlődése során az emberi szőrzet területileg mindinkább behatárolódott, de a természettől való függést nem tudtuk teljesen leküzdeni. A hajnak ma már nincs nélkülözhetetlen élettani funkciója (az evolúció maradványa), de a pszichológiai hatása felbecsülhetetlen: a jól elkészített frizura nőiességet vagy éppen erőt sugározhat. A haj azonban több mint puszta dekoráció, hiszen védi a fejbőrt és a koponyát a nap és a szél ellen. Az egészséges haj gyönyörű fénye, csillogása a belső egészség tükrözője, hírt ad jó közérzetünkről, egészségi állapotunkról. Helytelen kezelés, táplálkozás, betegség, stressz-állapotok hatására a haj megfakul, töredezetté válik. A haj élettelen anyag, sérülés után nem képes magától regenerálódni.

A testet borító mintegy 2 millió szőrszál alapvetően három morfológiai csoportba sorolható: Lanugo (gyapjas szőrzet), Vellus (pihés szőrzet) és Terminalszőr, ami lehet hosszabb szőrzet (pl. haj, bajusz, szakáll, váll, hónalj, szeméremszőrzet), vagy sörtés szőrzet (szempilla, szemöldök, fül és orrszőrzet).

A haj magzati korban, a fogamzás utáni harmadik hónaptól kezd kialakulni még az anyaméhen belül. A baba néhány centis, hullámos hajjal jön világra. A hajszálak mennyisége ettől kezdve nem növekszik, csak egyre fogy.

 A haj szerkezete és anyaga

A haj figyelemre méltó anyag. Erős, de lágy, hajlékony, rugalmas és elasztikus. Ezek a tulajdonságok a haj egyedi szerkezetéből és a protein alkotóelemekből adódnak. A haj a fejbőrben található tüszőkből nő, amelyek a hajgyökereket foglalják magukba. A hajszál gyökerét a hajhagyma veszi körül, amely a haj szilárd vázát, a szálas szerkezetű keratint termeli. Minden hajhagymának saját vérellátása van, biztosítva a jó vérkeringést. A hajhagyma nem a haj, hanem a fejbőr része. A haj kihullása után új hajszálat termel, egy emberélet alatt egy úgy 10-12 hajszálat. Életünk folyamán a hajunk így mindig megújul.

Magának a hajszálnak három rétege különböztethető meg: a belső velő, a vastagabb középső kéreg és a szívós külső hámréteg:

 • hámréteg (kutikula)
  Ez a hajat körülvevő külső réteg, amely a hajszál belsejének védelmét szolgálja, ellenálló képessége is rendkívüli. A kutikula csupán olyan tényezők hatására sebezhető, mint például a nedvesség (duzzadás). A hámrétegnek van még egy különleges tulajdonsága: felszívja a rövidhullámú ultraviola sugarakat.
 • hajkéreg (cortex)
  A kutikula alatt közvetlenül meghúzódó réteg neve cortex, azaz hajkéreg. Ebből áll a haj túlnyomó része. Felel a haj rugalmasságáért, szakítási ellenállásáért és erősségéért.
 • hajbél (medulla)
  A haj középpontjában található a hajbélcsatorna. Átmérője hajvastagság szerint változik. De vannak olyan hajszálak is, melyek egyáltalán nem rendelkeznek ilyen csatornával.

 

 

Közvetlenül a hajhagymák felett és a bőr alatt helyezkednek el a faggyúmirigyek, amelyek a termelt faggyúval bevonják és védik a hajszálat.

A haj Keratinból épül fel. Ez ugyanaz az anyag, mint amiből a köröm, szarv, pata, karom áll, de a struktúra egész más. A Keratin 18 féle proteinból áll (amino acid), közülük a legtöbb a kéntartalmú cisztin, ami a hajnak rugalmasságot kölcsönöz. A proteinok legalapvetőbb alakzata a polipeptid lánc (spirál) amit különféle vegyi elemek tartanak össze. 2-3 ilyen spirál összeállva újabb spirális alakzatot alkot, majd ezek újabbakat és így tovább, egészen a rostok kialakulásáig. Valahogy így készül a kötél is, bár az jóval gyengébb és nem is nyúlik. Habár a cisztin nagyon erős, a rugalmas szerkezet összetartásáért felelős anyagok könnyen sebezhetők. A kémiai kötések hamar felnyílnak a hajszerkezet különféle problémáit okozva.

A hajtípusoknak többféle szempont szerinti felosztása létezik. Legfontosabb talán a szín és a népcsoport szerinti megkülönböztetés. A haj színe genetikailag meghatározott, a tüszőkben található melanin pigment mennyiségétől függően lehet világosabb vagy sötétebb. A melaninképződés csökkenése okozza a haj színének elvesztését, az őszülést. Etnikai alapon megkülönbözetünk ázsiai (vastag, durva, egyenes, ritka, barna, kör keresztmetszetű), afrikai (göndör, csigás, olajos, rugalmas, fekete, lapos keresztmetszetű) és kaukázusi (vegyesen hullámos, vékony, színes, ovális keresztmetszetű) típusi hajat. A hullámosodás összefügg a keresztmetszettel: az egyenes haj kör, a göndör pedig ovális, lapos keresztmetszetű. Ezek a jellegzetességek az evolúciós alkalmazkodás következményei: az egyes típusok kialakulásának helyén más volt az ultraviola sugárzás intenzitása.

A szőrszálakra erős hatással vannak a különféle hormonok, de a hajra legerősebben a női hormonok hatnak. Ezért van kevesebb nőnek vékony haja, mint férfinak. Más adatok azt bizonyítják, hogy a női haj gyorsabban nő. A zsírosodásért a férfi hormonok a felelősek, ezért a gyerekeknek nem is zsírosodik a hajuk.

Mint látható, a haj biológiája összetett és bonyolult, típusonként igencsak eltérő. Minden típusú hajat másképp kell kezelni. Csak az igazán komoly hajkozmetikai cégek - mint a Wella - engedhetik meg maguknak, hogy az egész világon jelen legyenek a helyi igényeknek legjobban megfelelő termékeikkel.

A haj szerkezetét, típusait és kémiáját fejlett laboratóriumokban vizsgálják. A Wella központjában is található ilyen, hiszen az igényes, új termékek kifejlesztéséhez, a hatóanyagok hatásmechanizmusának feltérképezéséhez ma már nélkülözhetetlenek.

 A hajnövekedés szakaszai

A haj kb. 10 mm-t nő havonta, de nem nő folyamatosan. Minden egyes hajszálnak meghatározott élettartama van, amely három ciklusra osztható:

 • növekedési szakasz (anagén)
 • átmeneti szakasz (katagén)
 • nyugalmi szakasz (telogén)
 • A növekedési szakasz kb. 3-7 évet vesz igénybe, az átmeneti szakaszban, amely néhány napig (14-21) tart, a tüsz a hajszálat lassan kinyomja, majd a nyugalmi szakasz 1-3 hónapja következik, melynek végén a haj elpusztul és kihull, hogy majd új hajszál helyettesítse. Normálisan a fejbőrön található mintegy 100.000 hajszál kb. 85-90 százaléka van növekedési, 0,5-1 százaléka van átmeneti és 10-15 százaléka van hanyatló periódusban. Így hajmennyiségtől függően napi 50-100 hajszál kihullása még természetesnek mondható. A hajhullás függ az évszaktól is: tavasszal a hajunk erősebben hullik, mint ősszel, vagy télen.

  Ezek a számok persze csak átlagok, az ettől való eltérés még nem jelent problémát. Ha valaki naponta 200 hajszálat veszít, de ugyanennyi kezd nőni helyette, minden rendben van. Ha viszont 50 kihullott hajszál helyén csak 49 új kezd nőni, ott már valami baj van.

  A hajnövekedési szakaszok hossza öröklött géneinktől függ. Ha valakinek gyors a növekedési ciklusa és rövid az anagén szakasz, bárhogy is próbálkozik, nem tud túl hosszú hajat növeszteni. Normális esetben a haj nem nő 70-100 cm-nél hosszabbra.

   Érdekességek

  • A felnőtt ember testén kb. 1.5-2 millió szőrtüsző található, ebből fél millió a nyak fölött.
  • A szőkéknek körülbelül 140.000 hajszáluk van, a sötét hajúaknak 100.000 - 120.000, a vörösöknek pedig 80.000 - 90.000. Ez kb. 120 szál négyzetcentiméterenként.
  • A haj a csontvelő után a leggyorsabban növő emberi szövet.
  • A haj rendkívül gyorsan nő, átlagosan 0,35 mm-t naponta. A hajszálakat összegezve ez napi 35 métert, évi 12.7 km-t jelent. A növekedés üteme kortól, nemtől és a hajszál elhelyezkedésétől is függ.
  • Közel 1 millió hajszál nő egy emberélet alatt, melyek hosszát összeadva 1 millió métert, azaz 1.000 kilométert kapunk.
  • Az átlag hajátmérő 0,07 milliméter. Ha az összes hajszálunkat egymás mellé raknánk, akkor egy 7 méter széles szőnyeget kapnánk.
  • A jó kondícióban levő haj hihetetlenül erős - erősebb, mint az alumínium. Egy hajszál 100-150 grammot bír el. Az összes hajból font kötél így elméletileg 10 tonnát is elbír, ez 7-10 átlagos autó súlyának felel meg. A haj a fejbőrtől azonban 50-80 gramm után már elválik.
  • A 0,05 mm-nél kisebb átmérőjű haj már vékony szálúnak számít, és ez csak fele olyan erős, mint a normál haj.
  • 1 m hajszál 0.08 gramm súlyú. Habár könnyű, fajsúlya 30%-kal nagyobb, mint a vízé.
  • A haj a fejbőrön olyan sűrű, hogy csak 50% elvesztése után tűnik fel a kopaszodás.
  • A hajnövekedés hormonális bizonyítéka: az ősi Rómában az eunuchok (kasztrált férfiak) nem kopaszodtak (manapság nem divat ez a kopaszság elleni hatásos gyógymód).
  • A Guinness Rekordok Könyve szerint az eddig dokumentált leghosszabb haj egy thaiföldi törzsi varázslóé: Hoo Sateow haja 1997. November 21-én 5.15 m hosszú volt. 1929 óta növeszti és csak egyszer vágta le, de akkor bele is betegedett. Öccse haja "csak" 4.92 m hosszú. Évente mossák, közben feltekerve, kaptár-szerű frizuraként hordják. Más források hosszabb hajat is említenek.
  • Pszichológusok szerint a haj szexuális üzenetet hordoz. Ezért törődünk vele és költünk rá annyit.
  • A haj ellenálló. Még 10.000 éves sírokból is épen kerül elő.
  • A haj elasztikus. 30% nyújtás után még károsodás nélkül nyeri vissza eredeti hosszát. Csak 70%-os nyúlás után szakad el.

   Gyakori haj és fejbőr problémák

  A haj és fejbőr problémáknak sok típusa van, és ezek a tünetek általában a test egyéb betegségére utalnak: hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, korpásodás, fejbőrviszketés, zsíros haj és fejbőr, száraz és fénytelen haj, nehezen kezelhető durva haj, őszülés, pikkelysömör, és egyéb más problémák. A legtöbb ember élete során találkozik e problémák valamelyikével.

  Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb probléma nem múlik el magától, sőt gyakran rosszabbodik, ha nem kezeljük megfelelően. A beavatkozás általában professzionális diagnózist és kezelést kíván. A hajproblémákat vizsgáltassuk ki, amilyen gyorsan csak lehet, hiszen ha a tüszők vagy hajgyökerek elhalnak, már túl késő és nincs visszaút. A gyenge tüszők viszont még élénkíthetők vagy gyógyíthatók az egészséges hajnövekedés érdekében.

  A hajhullás lehet genetikai eredetű is, okozhatja stressz, leromlott egészségi állapot, diéta, környezeti hatások, terhesség, gyenge minőségű samponok, rosszul végzett dauerolás, öblítők és festékek, vagy származhat a haj befonásból ill. túl szoros összefogásától, ... stb. Mindegyik probléma egyedi kezelést igényel. A felkészült fodrászok a haj és fejbőr problémákat időben felfedezik és megfelelően kezelik, kóros elváltozások észlelésekor pedig szakorvoshoz irányítanak. A haj biológiájával külön szakterület foglalkozik: a trichológia ill. szőrtan.

  A haj mikroszkóp alatt

  Az egészséges haj képe.

  A haj felületén található hámsejtek, melyek védik a belső rostokat, sértetlenek és laposan egymásra fekszenek. A hajszál éléről visszaverődő fény csillogó frizurát sejtet.

  Hajmosásra várva.

  Ezt a hajat már egy hete nem mosták. Tulajdonosának zsíros haja van, a hajszálakat bevonó olajhoz tapadó apró részecskék a város légköréből származó por és egyéb szennyeződések. Az ilyen típusú hajat hetente többször kéne mosni.

  A hajszárító sérüléseket okozhat.

  Ezt a hajat rendszeresen túl forró hajszárítóval szárították úgy, hogy a gép a hajhoz is ért. A hámsejtek eltűntek a felületről, és a belső részek láthatóvá lettek. Ez a haj egy héten belül meghasad és eltörik.

  A szomorú vég.

  Ez a haj már el is tört, feltárva a hajkérget. Rövid időn belül hasadás keletkezik, ami a haj további roncsolódásához vezet. Ezt elkerülendő három dolgot tehet:
  1. A tört hajból vágasson le 3 cm-t,
  2. Legközelebb messzebb tartsa a hajszárítót,
  3. Használjon minőségi kondicionálót a további sérülések elkerülésére.

  A bekövetkező felhasadás.

  A hajvégi sérülés tovább roncsolja a hajszálat.

  Töredezett haj.

  Ez a gyakori állapot (hivatalosan: trichorrhexis nodosa) csupasz szemmel is látható, mint egy apró fehér duzzanat. A haj nagyon száraz és a belső rostok kezdenek megtörni. Itt már nincs a hajnak tartása és egy enyhe húzás is (pl. fésülés) az alsó rész letöréséhez vezethet.

  Hajtörés közelről.

  A közelkép azt mutatja, hogyan esnek szét a rostok ahelyett, hogy tömören összefonódnának, hihetetlenül erős hajat alakítva.

  Kémiailag sérült haj.

  A kémiai kezelés, legyen az színezés, dauer vagy erősítés könnyen veszélyessé válhat, ha nem szakember végzi. Ez a kép egy otthoni szőkítés után készült. A kezdetben tökéletes hajat a helytelen kémiai kezelés oly mértékben roncsolta, hogy az néhány órán belül marokszámra tört le.